Alla kan skriva; skrivövning för alla åldrar

  • Texten innehåller en skrivövning
  • Efter att du följt alla moment, har du skrivit en berättelse om tre personer
  • För varje gång du skriver, övar du upp din kreativitet
  • Du kan skriva – öva varje dag

Har du gått genom livet och hört att du inte kan skriva? Att alla andra gör det bättre än du? Då kan jag lugna dig med att det inte är korrekt; absolut inte. Du kan skriva och säkert gör du det mycket bra. Hur du ska gå tillväga? Läs vidare och efter att texten är slut, har du redan producerat en text. 

Vi kan börja med ett exempel. Ta papper och penna. Datorn ska du inte använda för övningen, då din hjärna aktiveras bättre när du skriver för hand.
Skriv namnen på tre personer som du uppskattar. Det kan vara nära vänner, någon du följer via Instagram eller helt enkelt tre grannar? Du har kanske världens bästa och inspirerande grannar? Grattis till det. Huvudsaken att du noterar tre namn.

Nu ska du ringa in varje namn och lägga till vilka egenskaper du anser de har som du tycker om. Svårt? Det kan vara sättet personen talar på, någon hobby som du också skulle vilja syssla med – eller helt enkelt att hen är extremt snygg. Du väljer.

Nu har du redan kommit en bit på väg och genom att börja skriva, kommer du att märka att det går lättare för varje gång. Ingen sätter sig och skriver en bok med en gång utan att ha övat. Tänk på Astrid Lindgren som refuserades flera gånger. Som tur var gav hon sig inte – tänk om vi missat Pippi!

Utan Pippi hade många haft en tråkigare uppväxt

Åter till dina personer. Visst är Astrid Lindgren en bra förebild, men vi ska hålla oss till skrivövningen just nu. 

Varje person ska du nu tänka dig in i en situation. Låt oss kalla en av dem du valt för Kalle. Han är kanske den där grannen som alltid spelar gitarr nätterna igenom och som du borde ogilla. Men han spelar gudomligt och du uppskattar honom. Tänk dig in i att han ska köpa nya möbler till sitt hem. Vad väljer han? Vilka möbler – färger, form, tyg eller skinn? Går han till en stor affärskedja eller en liten butik? Gillar han gamla möbler eller nya?

På detta sättet bygger du upp en historia om Kalle. Han kanske även ska handla mat på vägen hem efter möbeltittandet? Här kan du spåna vilt om vad som händer när han sticker inom affären. Eventuellt möter han någon av dina två andra personer som du skrev upp namnen på?

För varje person diktar du upp en liknande historia om och du ska inte fundera på stavningen. Nej, du behöver inte ens bry dig om stora och små bokstäver. Du skriver råtext och den kan du redigera senare. Här gäller det att hålla kreativiteten vid liv.

Tycker du fortfarande att det är svårt kan du ta fram någon bok eller tidning. Läser du inte mycket har du säkert något reklamblad du fått i brevlådan. Där kan du få uppslag; ta någon mening och sätt in den i din text.

Lägg gärna in hinder på vägen för Kalle och de andra. Omöjliga och möjliga saker som kan ske. Kanske blir han påkörd på vägen till affären? Blir han rånad? Förälskad?
Tycker du det är svårt att komma på hinder ska du fundera på vad du skulle uppleva vara jobbigt i livet. Ju närmare du kommer din känsla inför de här jobbiga händelserna som kan ske i livet, desto mer verklighetstroget skriver du om Kalle. Prova!

Öva lite varje dag. Var inte rädd för att be andra om generella råd, kanske via någon chat, men låt ingen läsa vad du har skrivit än. Det ska du göra när du har skrivit lite varje dag i två veckor.

Du kan börja med att skriva anonymt på nätet. Snart är du klar att skriva ut ditt namn. 

Och kom ihåg: den som säger att du inte skriver bra, är kanske den som inte vågar visa sin egen text.

Jag är säker på att du snabbt kommer att inse att skriva, det kan ALLA!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s