Bokrecension ”Alltid för er” av Gunilla Lindh & Cecilia Berglund

Alltid för er
Gunilla Lindh & Cecilia Berglund
Förlag: Lind & Co (Hemsida)

AdLibris
CDON

Efter de första två sidorna i boken känns det som om jag fått ett knytnävsslag mitt i solarplexus. I korta rader framträder tydligt Gunillas morgon med tre tidskrävande barn och en partner som är frånvarande.

Historien börjar i nutid, 2013 och går sedan tillbaka till 1997 när Gunilla träffar Friedrich i Tyskland. Hon har gått ur Handelshögskolan några år tidigare och får nu chansen att arbeta i München.

I en naken och utlämnade berättelse möter jag en kvinna, som i korta drag, möter en man – en man som i slutändan sviker. Det kan låta som en banal kärlekshistoria, som många andras, men här är det komplext. Gunilla och Friedrich, det vackra och framgångsrika paret som arbetar ambitiöst, reser mycket, har ett stort umgängesliv samt har en mycket välpolerad yta. Osökt går mina associationer till Solsidan, utan den ironiska framtoningen media har på tv-serien. Här är det på riktigt.

Under ytan framträder hur Friedrich redan från början visar upp en dominant sida och hans föräldrar gör inte livet lättare för Gunilla genom att ogilla henne. Detta är något som framstår tydligt för läsaren där inget utelämnas. Detaljrikt går färden till olika bostäder – Friedrich är en otålig person och extremt spontan i sina beslut vilket genererar till olika länder och mycket oro. Oro över den förstfödde sonen som Gunilla anar är långsam i sin utveckling. Hon tar tidigt tag i detta – utan makens hjälp, som anser att hon är överdrivet ängslig, och besöker sjukvården. Inget gehör mer än en klapp på axeln och löfte om att pojken snart kommer ifatt. Barn nummer två, även detta en son, verkar först mera alert i sin utveckling. Något som förändras och Gunilla följer minutiöst hans utveckling.

Gunilla har ett starkt stöd hos sin mamma och att sjukdom, tunga diagnoser för barnen samt dödsfall sker under en kort tidsperiod, är tungt att ta in. Dock, här förstår jag hur stark Gunilla är.

Boken är välskriven, om än lite för detaljrik ibland. Den tar inte tag i mig och jag funderar på varför. Kanske därför att historien inte förs framåt genom beskrivningarna om utflykter, resor, restaurangbesök, gåvor. Ibland hänger dialogen kvar i luften och känns ofullständig samt lite konstlad.

Emellanåt faller boken in i en strikt redogörelse – avsikten att klarlägga allt i detalj är ambitiöst, men boken hade stått för sig själv utan dessa uppräkningar. Det starka fokus som råder på relationen mellan makarna är tydlig – lite onödig enligt mig då det framkommer snabbt hur Friedrich är. Vissa partier borde strukits för att framhäva historien. Fokus strävar mot barnen och skyms en del av relationsbeskrivningen som tar alltför stor plats – ett dilemma när en historia är sann och författaren vill ha med allt.

I slutet av boken flyter texten på ett bättre sätt – här är det nutid och inga minnen som redovisas. Det gör allting både verkligare och tydligare.

Dock, denna boken kan vara en stor hjälp och stöd för den som exempelvis lever i en destruktiv relation och inte förmår bryta upp, den som har barn som inte är ”som alla andra” eller den som tycker att de själva har det tufft med barnens uppväxt (jämförelser är inte rättvisa, men insikten blir stor).

Gunilla är en mor som slåss, många gånger i motvind, för sina barn och deras rättigheter. Här finns ett viktigt inlägg i debatten om hur barn med funktionsnedsättningar ska behandlas, vilken hjälp ska ges med exempelvis ersättningstimmar och andra aspekter. Boken bör läsas av alla! Insikt är den bästa vetskapen.

Slutligen slänger jag bort mitt objektiva skrivpedagog-öga och undrar över hur en bok ur Friedrichs perspektiv hade sett ut – men det är en helt annan historia.

Bild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s